Πώς να στείλετε παλαιά και χειρόγραφα παραστατικά στο myDATA με το MediSign

Το myDATA έχει πλέον μπει για τα καλά στην καθημερινότητα των Ελεύθερων Επαγγελματιών. Σε ό,τι μας αφορά, αισθανόμαστε ιδιαίτερη ικανοποίηση, γιατί το MediSign προσφέρει μια εύκολη και προσιτή λύση για τους Επαγγελματίες του χώρου της Υγείας.

Η Ηλεκτρονική Τιμολόγηση είναι μια απλή διαδικασία στο MediSign. Επιπλέον κάθε παραστατικό μπορεί να σταλεί αυτόματα στην πλατφόρμα myDATA τη στιγμή που το εκδίδετε.

Τι γίνεται όμως με τα (συνήθως χειρόγραφα) παραστατικά που έχουν ήδη εκδοθεί λίγους μήνες πριν μέσα στο 2021; Θα πρέπει και αυτά να αποσταλούν στο myDATA με προθεσμία τον Μάρτιο του 2022.

Παρόμοιο ζήτημα προκύπτει για τους γιατρούς που συνεχίζουν να εκδίδουν κάποια παραστατικά ως χειρόγραφα, κυρίως όταν κάνουν επισκέψεις κατ’ οίκον.

Ποιά λύση προσφέρει το MediSign για την περίπτωση αυτή;

Ήδη εκδοθέντα παραστατικά του 2021

Είναι πολύ εύκολο να αποστείλετε στο myDATA τα (χειρόγραφα) παραστατικά που έχετε εκδώσει μέσα στο 2021 πριν την έναρξη εφαρμογής του myDATA.

Πρακτικά η διαδικασία ελάχιστα διαφέρει από τα τυπικά ηλεκτρονικά παραστατικά.

Αρχικά θα πρέπει να ενεργοποιήσετε την σειρά παραστατικών για “παραστατικά που ΕΧΟΥΝ ΗΔΗ ΕΚΔΟΘΕΙ” (είτε Αποδείξεις είτε Τιμολόγια). Αυτό γίνεται από την Διαχείριση Λογιστηρίου:

Menu ⟶ Λογιστήριο ⟶ Διαχείριση

Πώς να στείλετε παλαιά και χειρόγραφα παραστατικά στο myDATA με το MediSign
Ενεργοποιήστε τη σειρά παραστατικών που “έχουν ήδη εκδοθεί”

Στη συνέχεια, επιλέγετε Τιμολόγηση

Menu ⟶ Λογιστήριο ⟶ Τιμολόγηση

και απλά Επιλέγετε τη σειρά για “παραστατικά που ΕΧΟΥΝ ΗΔΗ ΕΚΔΟΘΕΙ” (σημειο 1 στην εικόνα)

Πώς να στείλετε παλαιά και χειρόγραφα παραστατικά στο myDATA με το MediSign
Στην Τιμολόγηση επιλέξτε τη σειρά παραστατικών που “έχουν ήδη εκδοθεί”

Όπως φαίνεται στο σημείο (2) στην εικόνα, το MediSign δεν θα εκδώσει ένα φορολογικό στοιχείο (αυτό το έχετε ήδη χειρόγραφο), απλά θα αποστείλει την πληροφορία του παραστατικού στο myDATA.

Συμπληρώστε απλά τον αριθμό του ήδη εκδοθέντος παραστατικού σας (σημείο 3 στην παραπάνω εικόνα), τη σειρά (αν είχε – τυπικά θα ήταν παραστατικό άνευ σειράς), την ημερομηνία και τα υπόλοιπα στοιχεία του παραστατικού (υπηρεσία και τιμή).

Εδώ να σημειωθεί οτι σε αντίθεση με τα τυπικά ηλεκτρονικά παραστατικά, το MediSign δεν επιβάλει περιορισμούς συνέχειας στην ημερομηνία ούτε στον αριθμό του παραστατικού που καταχωρείτε. Μπορείτε να καταχωρήσετε τα παλαιά σας παραστατικά χωρίς να τηρείτε τη συνέχεια στην ημερομηνία και τον αριθμό του παραστατικού.

Τελος, επιλέγετε το κουμπί Αποστολή στο myDATA (όπως φαίνεται στη ακόλουθη εικόνα)

Πώς να στείλετε παλαιά και χειρόγραφα παραστατικά στο myDATA με το MediSign
Πατήστε το κουμπί “Αποστολή στο myDATA”

Η διαδικασία έχει ολοκληρωθεί.

Αν ακόμα εκδίδετε κάποια χειρόγραφα παραστατικά

Αν εκδίδετε κάποια παραστατικά ως χειρόγραφα για επισκέψεις κατ’ οίκον η άλλους λόγους (και πιθανώς θα συνεχίσετε), μπορείτε να ακολουθήσετε ακριβώς την παραπάνω διαδικασία για να διαβιβάσετε τα παραστατικά στο myDATA.

Χρήσιμα άρθρα

Χρήσιμα Videos